Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, November 22, 2012

Daging Masak Merah Ku Yang Pertama Setelah 1 Bulan Lebih Berpantang

Mummy kelam kabut ari ni.. Sebab apa kelam kabut sebab ni adalah first time mummy masak setelah sebulan lebih berpantang di rumah nenek.. Gagau jugak la kan dah lama tak pengang senduk.. hahaha Ngada sungguh baru sebulan lebih over ko.. hakhakhak

Pagi ni Raiisah elok jer die tido sampai kol 11 pagi.. Sementara die tido leh potong segala bahan yang nak masak ari ni.. Dalam hati jangan la Raiisah bangun.. hehe Sempat la jugak potong daging bawang semua tu.. Elok jer dah abis potong bangun pulak si Raiisah tak sempat nak masak..

Eh eh ko Raiisah kemain lagi suke orang dok tengok die nak tido yer.. Sekarang ni Raiisah nak tido kena mumy dok sebelah die kalo tak, tak pejam la mata die.. Nak kena gurau2 dulu baru nak tido..

Tak pon kena nyoyot dulu baru nak tido.. Biaserla budak menyusu badan ni kan memang macam ni.. Nak nyoyot 24 jam..

Puting tu untuk die nyoyot nak bagi die tido jer.. Die dah tido tarik puting cepat2 kang tak pasal gusi kedepan dah tak cantik gigi tu nanti.. hahaha

Besok mummy dah kerja macam mane.. Kesian kat nenek nanti kalo siang mummy dok ajar awak bagi nenen jer.. Kalo mummy tak kerja takper 24 jam awak boley nyoyot nenen mummy.. Siang memang bagi Raiisah botol..

Macam2 aksi sebelum nak tido.. Gelak sedih nangis semua ada.. Eh gambar ni macam Raiisah dah ada gigi pulak..

Ni Lauk Daging Masak Merah yang sempat di masak lepas mandikkan Raiisah.. Ingat nak masak masa die tido sekali die dah bangun terus mandikan die dulu.. Dah elok mandi susukan die, perut dah kenyang baru senang nak masak.. Kalo tak oooek ooekk kat situ..

Huhu rupa huduhkan Daging Masak Merah aku tu tapi rase mengancam hokey! muahahaha.. puji diri nampak.. ;P

piece : kathyjem

Wednesday, November 21, 2012

Penangan Makan Pancake Durian..

Bee huny teringin nak makan Pancake Durian kat Sweet Chat.. Semua orang dok tayang Pancake Durian kat fb terus ngidam.. Jom b......

Kebetulan Affan pon teringin nak makan Pancake Durian so ke Midvalley la kite.. Ingat nak pegi Setia City Mall Julie cakap kat sana pon ada Sweet Chat tapi di sebabkan tak pernah ngi sana and malas nak cari so pegi Midvalley jer la.. Kalo Midvalley sure2 dah tau Sweet Chat tu kat mane.. hehe

Ko dengan pantas sekilat aku bersiap.. Biaserla dah mak2 ni kan mane sempat nak makeup beria.. Tepek bedak pakai lipgloss dah siap.. Kang beria siap tutup gak Midvalley tu.. hahaha

Kami bawak Raiisah.. First time Raiisah ngi Shopping Mall ni.. Huhuhu Debor kiteorang nak bawak die..

B perlu ker nak buat muka macam tu.. Ingat hensem sangat buat macam tu.. Yampah setiap kali nak ambik gambar die mesti nak buat muke budjet hensem.. Kang huny post gambar b paling terhensem kang baru tau..! hahaha

Elok jer diam dok dalam carrier baby tu.. Macam tau jer Daddy ngan Mummy die nak makan tak mo kacau.. Terbeliak biji mata Raiisah.. Dalam hati *kat mane la aku ni..

Sementara menunggu Pancake sampai Affan sempat bergurau ngan anak.. Raiisah memang suke bergurau ngan Daddy die.. Kalo mummy oo cak oo cakk kat situ buat tak tau jer ek..

Yeahh lepas gak tekak nak makan Pancake Durian..

Masa makan : B macam tak puas jer makan Pancake Durian ni.. Jom kite makan Durian lagi best baru puas.. Ni 3 ketul ni macam tak pueh..

Pancake Durian 3 ketul ni 8.90, kalo makan Buffet Durian seorang 15 hinggit makan sampai muntoh..

Siap tapau lagi tu.. Tu pon tak puas lagi.. Serius kena makan Buffet Durian ni.. Minggu ni jugak kena makan Durian kalo tak mengigau nanti.. hahaha

Last aku makan durian sebelum mengandung.. Masa mengandung langsung tak leh bau durian.. Bukan kata bau tengok gambar durian pon nak muntah.. So bayangkan brape lama aku tak makan durian.. hahaha

Ececece mummy pon nak gak gedung Raiisah gak.. Ingat Daddy jer boley mummy pon oleh jugak.. hehehe.. Nasib anak mummy ni halus takdela lenguh bahu mummy.. Ce badan Raiisah berketak-ketak mau tergeliat bahu mummy.. hahaha

Tengok elok jer dok diam mummy gendong die.. Suke yer.. Mau tak suke.. Die rase macam orang dok dukung die.. Raiisah ni kan minah dukung..

piece : kathyjem

Tuesday, November 20, 2012

1st Time Bawak Raiisah Naik Kereta Berdua..

Weekend ari tu balik rumah sendiri.. Masa sebelum nak balik atuk nenek cium puas2 kat Raiisah.. Sedih pulak tengok abah ngan mak nak tinggalkan Raiisah yerla dah sebulan lebih dok kepit ngan atuk nenek mau tak sedih.. Cucu perempuan sorangla kan..

Ni baru 1 ari tak jumpe Raiisah, mak call kat dah rindu kt Raiisah.. Aloo mak ni baru 1 ari tak jumpe Raiisah dah rindu.. Siap cakap kat mak lagi.. Alaaa mak besok orang dah kerja ari2 mak tengok Raiisah..hehehe

Ko first time Raiisah naik kete ngan mummy die.. Daddy tunggu kat rumah.. Sajer nak test bawak kereta Raiisah ngan mummy jer.. Nak tengok macam maner die ok ker tak dok dalam car seat tu lama2.. Besok apa2 senang mummy nak handle Raiisah takdela bergantung harap kat Daddy jer, kang besok Daddy kerja ada hal dah kelam kabut mummy ngan awak dalam kereta nanti..

So kite praktis dari sekarang sebelum mummy start bekerja.. =)

Nasib la dalam perjalanan tu die tido.. Ada sekali tu die terbangun jap.. Sumbat puting terus senyap sampai ke rumah.. Alhamdulillah Raiisah tak meragam pon.. Senang mummy nak bawak Raiisah jalan berdua nanti kalo Daddy kerja.. ;)

Muke gumbira dah sampai rumah.. Pas ni tinggal mummy ngn awk jer la Daddy kerja.. huhuhu Masak pon kena sendiri apa pon sendiri tanpa bantuan nenek.. Kalo kat rumah mak semua makan minum di sediakan.. hukhukhuk

Malam tu kemain lena die tido dalam baby cot.. Nasib baik die nak dok dalam tu.. Yerla dalam pantang pon tido sebelah mummy.. Takper mummy train Raiisah  tido dalam baby cot tu yer.. Sekali sekala jer tido atas katil ngan mummy.. hehe

piece : kathyjem

Monday, November 19, 2012

Masa Yang Di Tunggu2 Bersama Mancher Telah Tiba..

Kemain ko kan dah abis pantang laju jer langkah.. hahaha.. Yerla mau tak nye sebulan leboh dok umah harus la tak di lepaskan peluang yang ado.. Kiteorang plan nak shopping sama2 masa Eira dalam pantang lagi..  Eira ngan Yana pulak plan tunggu aku abis pantang baru shopping sama2.. hehe

Tapi sayang Ayu tak join ari tu sebab kena teman mak mertua die ngi Johor ada wedding.. Cian manjer i macam2 bagi alasan nak mengelat ngi wedding tu tak dapat jugak, still kena pegi Johor.. hahaha Takper manjer next time kite shopping sama2 ek.. ;)

Mak aiii giler lama tak datang area sini.. Banyak perubahan sampai nak pegi Maybank depan pintu masuk BB Plaza sampai tak tau kat situ dah tutup.. Tempat lepak minum depan BB Plaza tu pon dah takde tutup buat jalan..

Serius kiteorang bertiga ari tu sampai *Eh eh kat sini dah buat jalan la, eh eh dah lain la kat sini, gile lama kite tak datangkan.. hahaha Jakun jap.. :P Yerla orang biasa layan area Damansara kenn, kat KL ni dah jarang pegi..

Budjet pegi Pavilion nak makan Sakae Sushi.. Si Yana mengidam nak makan shusi sekali non hado yang ado dalam Pavilion tu Sushi Tei.. Tak tau halal ker tak terus tanya kat customer service.. Dieorang cakap kat dalam Fahrenhert ada Sakae Sushi dalam Pavilion takde..


Apa lagi patah balik la ke sana.. Demi manjer Yana yang mengidam ni kan aku ngn Eira ok ajer.. Last weols makan Shusi masa aku pregnant 1 bulan lebih pastu sampai sekarang tak makan..

Fuhhh lap peluh dah sampai Sakae Sushi.. Jenuh patah balik.. Al maklum la badan dah berat, jalan sikit cepat mengah.. Kena main futsal ni  kasi badan cergas balik.. hahaha Tibe2 kan..


Suke Yana dapat makan Shushi.. Mengidam kalah orang mengandung pompuan ni.. hahaha


Kami makan ini dulu.. Shusi yang comel tu kemudian..


Kekurangan di situ yer Ayu takde.. huhuhu

Masa ni kat Sg. Wang.. Weols naik satu kereta park kt situ.. Eira ngan Yana ambik aku kat rumah.. Senang ngi KL naik satu kereta.. ;)

Korang tengok beg apa yang kami bawak tu.. Sape ibu2 mesti tau apa yang kami bawak.. hahaha Kemana saja pegi beg tu kami bawak malas nak patah balik ke kereta.. Kang rase2 dah penuh pump jer nanti.. hehe



Ok sambung shopping lagi.. Eira nak cari seluar.. Aku ari tu langsung tak tengok seluar malas nak beli kang tibe2 peha kecik balik dah rugi beli saiz besar.. hahaha Berangan ni peha nak kecik.. ;P

Kat sini pon jadi nak bergambor.. Yerla setahun 2 kali datang KL kan.. hahaha Kampung sangat..

Muke dah penat tahap cipan masa ni.. Jalan pon dah terhuyung hayang kiri ke kanan.. Dah sebulan lebih dok terperap kat rumah kan sekali dapat jalan lama terus nak tercabut kepala lutut..


Ooo ari tu langsung tak tengok baju kids yer.. Kami tolak ke tepi jap baju anak2 concentrate shopping baju mummy jer.. hehehe ;P

Apa2 pon kami sangat enjoy tenang rileks pada ari tu.. Abis shopping balik ke pangkuan suami dan anak di rumah.. =D

piece : kathyjem

Tuesday, November 13, 2012

Harus Mencantikkan Diri Selepas Abis Pantang

Ok ni muke mengedik belum abis pantang sibuk nak keluar.. Alaaa tinggal brape ari jer lagi apa salahnye nak keluar bukan buat apa pon.. Ni pon mak bagi lampu hijau leh keluar rumah kalo tak terperap jer la aku dalam rumah.. ;P

Muke sangat over lipstik merah bagai tapi badan still bam bam.. Tu tangan cover ape tu.. hahaha

Paling suke seluar jeans saiz S dah boley pakai.. hahaha Perlu ker nak bagi tau saiz S.. Yer perlu la kalo tak sebelum ni pakai saiz L.. Sedih pakai saiz L.. hohoho Tu masa pregnant la kan memang la badan ko pakai saiz L sekarang tidak lagik.. ;P Bye2 seluar bersaiz besar... hahaha

Haiyoo rimas pulak aku tengok rambut aku ni dah macam penyapu.. Tak sabar nak potong pendek paras leher.. Eh tapi sayang pulak nak potong pendek, kite kasi trim jer la buang mane yang rosak.. ;) Affan kata kalo nak potong pendek pon die ok ajer.. ^_*

Weee tak sabar nak mencantikkan rambut.. Tamat tempoh pantang saya tinggal besok ajer... lalalalala Orang yang tengah pantang tu jangan jelesss!! hehehe ^_____^

piece : kathyjem

Monday, November 12, 2012

Selamat Tinggal Ikan Sungai..Welcome Ayam Goreng & Daging Sambal..

Yeehaa lagi 3 ari abis la pantang aku ni weeiii... Lompat Kijang skit... muahahaha... Hepi bebenor ko kathy ye.. Harus la aku hepi 44 ari nak menunggu abis pantang mau ko tak lompat macam monyet kat situ.. Ko ingat 44 ari tu sekejap rase macam 10 tahun ok... Ari2 dok tengok kalendar bile nak abis pantang ni bile nak abis nii!

Abis pantang ni siap la ko perut segala mak nenek makanan aku nak tibai.. Balas dendam ni... hahaha Hari2 meregek kat mak kata kat mak, sok orang dah abis pantang nak makan itu ini mak... Mak kata makan la tapi kena jaga2 takut badan kembang balik & ko tu menyusukan Raiisah..

Sayangkan la dah diet kow2 last badan naik balik.. Ok yang tu mak tak perlu risau saya pasti ikut petua mak dan jadual makanan mak..hekhekhek **Boley caya ker... ;P

Ko tengok ari2 aku telan apa ikan ikan ikan.. Tak makan bersup bakar.. Halia lada hitam bawang putih tak tinggal ari2 kena telan.. Betul kata Ceera hari pertama best, hari kedua masih best, hari ketiga best, hari keempat haaa stresss.. haha

Ayam daging jangan harap la ko dapat makan.. Setiap kali nak sentuh daging or ayam mesti mak akan membebel.. Tu masa mula2 baru bersalin la kan, yerla masa tu ada jahitan lagi pastu lak badan aku ni jenis banyak angin.. Sayur pon kena tengok bukan semua sayur leh telan.. Daging start makan pon dah nak abis pantang.. Ayam langsung tak sentuh sampai sekarang..

Paling bangga dah sebulan lebih tak minum ais.. Ko ingat senang nak tolak air oren air soya air cendol semua tu depan mata.. huuuuiih dugaan tol dalam pantang tengok air2 ni.. Kalo iman tak kuat abis air tu kena telan.. Padahal kalo tak pantang celah mata jer ko pandang air2 ni semua.. hahaha Dalam pantangkan semua benda jadi sedap, ais kosong pon ko leh kata air tropical punch.. Harap2 aku dapat betahan tidak minum ais selama 2 bulan.. :D

Tapi serius weeii ko tak minum ais boley rase badan ringan dan sedap.. Tak caya try jangan minum ais selama sebulan.. haha mesti tak boley kan.. ;P

Ok la membebel banyak pulak aku ni.. Bye2 ikan haruan ikan bilis ikan merah lepas ni 2 bulan saya tidak memakan awak... Saya hanya makan ayam dan daging sajer.. hahaha

piece : kathyjem

Thursday, November 8, 2012

Halford Baby Car Seat Raiisah Sudah Sampeii

Baby Car Seat Raiisah baru sampai.. Punye lama oder baru la ni sampai.. Oder last week baru pagi tadi sampai.. Lambat skit sampai sebab ari tu dieorang call bagi tau colour red yang aku oder takde stock yang ada colour hitam.. Tak nak kaler hitam kaler hitam tak cantik nampak biaser jer merah menyerlah sikit.. huhu sedih betul dengar dieorang kata dah takde stock.. Kalo nak tunggu tau bile..


Ok la aku cakap kalo takde stock refund balik duit tu.. tup tup pagi senin tu dieorang call kata ada stock pulak tinggal satu jer.. Nak ker tak nak ker tak nak, uit mestilah nak kan..huh memang rezeki Raiisah tul.. ;)


Beli di onebabyworld.com.. Yang penting murah dan cantik.. Car seat baby ni takyah beli mahal sebab dieorang pakai pon bukan lama pon.. Sok 7 8 bulan confirm dah tak muat kena car car seat lain.. So beli yang murah sajer sudeh.. Murah2 pon sekali ngan pos 289 jugak.. muahaha ;)


piece : kathyjem


Wednesday, November 7, 2012

Raiisah Kena Suntikan Dos Kedua Hep B

Sabtu ari tu bawak Raiisah ngi injection Hep B uuntuk second dos.. Dos pertama masa die baru lahir ari tu.. Pagi2 dah bangunkan die..Nasib pagi die tak meragam sebab Raiisah memang suke bangun pagi.. Dah siap mandikan die bagi susu siap2 dalam kol 9 gerak ngi hospital.. Ni adalah kali 3 rase Raiisah jejak kaki keluar dari rumah.. hahah jejak kaki la sangat.. ;P


Siap la Raiisah dah leh jalan nanti ari2 mummy bawak kamu ngi keluar yer.. hehehe

Sampai hospital terus timbang berat badan Raiisah.. Alhamdulillah berat badan die dah naik 4.2 kg.. Lahir ari tu berat die 3.2 kg.. Oklah dah sebulan lebih naik 1 kg lebih.. Minum susu dengan banyak yer sayang biar badan debab cikit.. Cedap skit mummy nak gomol kamu..


Masa ni Raiisah dok diam jer lagi.. Doktor dah keluar jarum pon dia ok lagi dok diam.. Sampai jer jarum kat bontot die terus uuuuwwaaaaaa!!!!! jerit kesakitan dan terkejut.. Sebatu okey leh dengar suara die.. Anak aku ni badan halus suara tak halus yer.. hahaha Tapi nasib baik die nangis kejap jer.. Lepas kena cucuk terus angkat die terus diam.. huhuhu Nasib baik ko nangis kejap Raiisah kalo tak cuak mummy.. Yerla dah berdukung memang die diam la kan.. Minah berdukung die ni..

Abis jer Raiisah kena cucuk terus balik.. Tapi sebelum tu minta doktor ubat mata sebab Raiisah lepas bangun mata die mesti berair pastu penuh taik mata kat mata tu pon kalo die tido lama.. Doktor kata tu pekara biaser kalo baby mata berair ni.. Tapi Alhamdulillah dah letak ubat, mata die dah kurang berair..


Raiisah dan mummy baru balik dari injection.. Mummy masih demuk lagik... hukhukhuk.. Eh tapi seluar jeans saiz S dah boley pakai.. ;D

piece : kathyjem

Friday, November 2, 2012

Alhamdulillah Hari Ni Raiisah Genap Sebulan..

Pejam celik pejam celik dah 30 ari Raiisah melihat dunia.. Rase sekejap 9 bulan mengandungkan die.. Syukur Alhamdulillah aku di kurniakan anak yang sihat tubuh badan dan fizikal yang sempurna..

Sekarang ni Raiisah dah start kuat menyusu.. Mula2 lahir ari tu menyusu sikit jer tapi kerap ulang.. Sekang ni 2 jam sekali menyusu..

Pastu sekang ni tido malam die dah tak banyak berjaga.. Kalo tak sebelum ni asal 1 jam meregek nak susu or berdukung.. Berdukung ni kena salahkan atuk.. Atuk la mengajar dukung Raiisah.. Kan dah terbiasa nak berdukung..

Huihh banyangkan tengah2 malam ngan mata mamai dok menyusukan die.. Ker tak terlelap ko kat situ.. huii bahaya bahaya.. Sekang mata badan dah boley terima, 44 kali bangun tengah malam pon takde hal.. hahaha Kena praktis ooii nanti sok dah kerja lagi laaa..

Skang ni kalo die berjaga pon 2 3 kali jer tu pon nak menyusu or tukar pampers.. Raiisah ada satu peel iaitu die suke berak sambil menyusu.. Setiap kali die eek eekk kite angkatlah die ingat nak menyusu sekali dah bagi menyusu berak pereekkk..!!! Mane la tau die nak berakkan ingat nangis nak menyusu lapor upernye nak berak.. Ko ni kan Raiisah nak berak pon nak menangis beyak jer la takde sape nak marah.. ;P

Sampai sekang ni la setiap kali menyusu dia akan berak.. Mak kata elakkan menyusu kalo die berak nanti mulut bau bucuk.. hahaha Mane la tau die nak berak mak... Ingat die nangis lapor.. Uitt nasib mulut ko tak bucuk nak.. hakhakhak

Masa ni kat rumah Opah Kajang.. Nasib kat rumah opah Raiisah tak banyak meragam.. Macam mane tak meragam asyik kena dukung jer ngan cousin2 Affan.. Suke la die kalo dapat berdukung..

Raiisah kalo dok dalam baby rocker ni die ikut mood.. Kalo perut dah kenyang memang time die nak tido, memang lama la die dok dalam tu.. Kalo mood takda baik memang kejap jer dok dalam tu.. Budak biase la mane leh lama dok satu tempat..

Dan Raiisah suke muncung.. Ni ikut mummy la ni.. Dalam perut lagi, setiap kali bergambar mummy suke buat muncung kan Raiisah dah ikut.. hahaha


Dan ni pulak aksi bile die nak berak, lapor nak menyusu, nak berdukung.. Menjerit sebatu leh dengar suara die...


Ni lak aksi kalo die dah kenyang menyusu.. Ternganga segala lubang yang ado.. hahaha

Anak mummy ni pandai pose.. Baru sebulan pandai pulak tu die pandai kamera.. Setiap kali aku keluar hp nak ambik gambor die setiap kali tu die pandang tu pon kalo mood die ok la.. Kalo tak ok jangan harap ko nak ambik gambor yang cantek..

Anak daddy..

Besok Raiisah ada appointment, kena inject sebulan.. Huh mummy pulak yang berdebor.. huhuhu.. Confirm besok menangis dengan kuatnye..

piece : kathyjem

Thursday, November 1, 2012

Misi Mencari Baby Car Seat..

Memang nak cari car seat untuk Raiisah.. Hari tu Umi ada cakap kat kedai Manjeku Baby Center Kajang ada jual car seat baby.. So alang2 dah ada kat Kajang marilah kite singgah sebelum pulang ke Sg. Buloh..

Raiisah dah siap cantik tak sabar nak keluar... Keluar cari barang yer pastu terus gerak balik rumah nenek kat sg. buloh.. Takleh keluar lama2 dalam pantang lagi ni.. hehehe

Sampai jer kedai Manjeku terus operasi mencari car seat..

Tengah dok cari car seat Umi ternampak baby rocker terus ambik.. Tengah sale kot haruslah ambik.. Harga asal rm149 after less rm119.. Murahkan.. Lagi satu kaler die comel pink, orange green..

Sajer test pengedong baby ni kalo ok terus ambik.. Tengok Raiisah pon ok dok diam jer dalam tu maknanye die suka la tu..

Ok senang nanti daddy nak bawak jalan2 dengan mengedong Raiisah dalam ni.. Takdelah lenguh tangan daddy nanti..

Pastu misi mencari car seat.. Adalah 2 3 car seat try letak Raiisah dalam tu.. Takde berkenan di hati car seat kat kedai Manjeku ni.. Terasa mahal skit kat Manjeku kalo nak di bandingkan beli kat online.. Hari tu ada servey kat online tengok lagi murah..

Raiisah tak suke dok dalam car seat ni..

Minat brand Esprit ni tapi bile letak Raiisah dalam tu rase terpenyek tengok Raiisah dok dalam tu.. Tinggi jugak anak mummy ni yer.. Sok dah 5 6 bulan confirm awak dah tak muat dok dalam ni.. Kena cari car seat yang lain so beli yang murah2 sajor..

Eh eh suka pulak die dok dalam ni yer.. Ingat macam nak ambik tapi pikir2 balik 5 6 bulan confirm dah tak nak dok dalam ni.. So takyah beli membazir jer..

Diam pulak die dok dalam ni..

Mencari barang mainan pulak.. Sedih anak mummy langsung takde mainan..

Daddy die yang kemain memilih..

Dah sampai rumah bee takkan nak pakai pengedong ni lagi.. Daddy excited tak sabar nak bawak Raiisah ngi jejalan la tu..

Muke Raiisah kepenatan baru balik shopping.. hahaha

piece : kathyjem