Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, October 31, 2012

Raya Qurban Di Rumah Mak Mertua Tahun Ni..

Memang plan ngan Affan dis year beraya rumah mak mertua di Kajang.. Time raya ni la cousin2 Affan datang tengok Raiisah.. Lagi pon boley aku jalan2 menikmati pemandangan luar.. hahaha menikmati pemandangan la sangat.. Nak dekat 4 minggu kot dok terperap dalam rumah sekali sekala nak berjalan gak.. Alaa berjalan dok dalam kete jer pon dah ok..huhuhu sedih tol orang dalam pantang ni kan..

Sehari sebelum raya Ayu ngan Yana mesej kata nak datang raya nak tengok Raiisah.. Aku cakap la ngan dieorang aku beraya kat rumah mak mertua.. Mula2 dieorang segan nak dtng aku cakap la mak mertua aku tak kisah.. Nasib dieorang pon ok, lagi pon takkan nak cancel tak datang raya rumah mertua kan dah janji kot..


Pagi raya makan dulu..Family kakak Affan pon ada sekali.. Tengok Affan tengah makan pon leh pakai spekmata sakit mata katanye.. Cian setiap kali raya mata sakit..


Satay kajang setiap kali raya wajib ada yer tapi bukan satay kajang haji samuri.. Satay tu tak sedap!


Ni lauk untuk orang pantang.. Ikan masak stim.. Ingat rumah mak jer makan macam ni.. Rumah mak mertua pon kena makan lauk macam ni.. Adeehh!! Rumah mak mertua aku tak pantang sangat, banyak makanan aku bedal..muahaha Balik rumah mak kena pantang balik.. Berangan la ko nak makan sedap2 yer.. :p


Dalam kol 4 manjer2 i pon sampai.. Umi dah masak harus dieorang kena abiskan makan..


Eira adalah orang pertama yang terjah meja makan.. hahaha Lapor yee manjer..

Best jer manjer2 datang visit aku ngan raiisah terubat rindu bergosip2 ngan dieorang ni walaupon sokojap.. Dan paling best Ayu bawak kain yang aku oder dari Jakarta.. Lalalala tak sabar nak ngi tempah.. Cepat kuruskan badan Kathy.. Baik!!!! :D


Kemain Raiisah yer tido sebelah Yunnan yer.. Terasa Raiisah kerdil sebab Yunnan semangat gilee badan die.. Paling suke tengok Yunnan adalah bibir die.. Sangat Angelina Jolie okey bibir Yunnan.. Dah besar nanti confirm Raiisah terpikat ngan bibir seksi Yunnan.. Aauuww haha

Bersama manjers buah ati saya..




Jeles hokey Eira badan dah slim..Ni pon die boley kata badan die gemuk lagik.. Dererr gemuk celah mane lagi manjer.. Dah ok tu.. Aku jer kena kurus lagik..



Sebelum pulang wajib bergambor.. Tq mummy Eira mummy Ayu mummy Yana datang tengok Raiisah.. Nanti Raiisah nak jumpe mummy semua sekali lagikk... ;)

piece :  kathyjem

Thursday, October 25, 2012

Manual Breast Pump Avent Paling Best dan Tak Sakit..

Yeeaa goyang bontot skit... Hepi ok manual breast pump ku sudah sampai... Mau tak gumbira.. Takpayah ari2 aku nk pump guna tangan..


Aku ada pump elektrik brand spectra tapi tak leh guna langsung.. Masa mula2 pas bersalin try la pump sebab susu dah banyak.. Ko sekali pump sampai berdarah nenen pedih.. Terus seriau nak guna walaupon nenen dah ok.. Urrghh tidak ku tahan pump dalam keadaan sakit.. Tengah sakit pedih ko pump rase nak terajang sape yang dok sebelah.. hahaha


Last2 beli pump manual.. konon tak nak pakai manual last2 terpaksa gak pakai... Ni pon aku tanya ceera sebab die pon pakai manual pump.. Die kate brand manual pump avent paling bagus antara semua brand.. Ari tu ada servey kat kedai tapi macam mahal.. Aku beli kt online baru rm160 hengget kat kedai dalam 300 hinggit.. Beza banyakkan.. Beli kat www.littlekids.com kat situ barang baby murah2..

Lagi satu manual breast pump ni leh terus guna semua jenis botol avent.. Bestkan.. Terus direct pump pon boley.. :)

Ni stock simpanan untuk Raiisah bile aku dah start keje.. Susu badan kan boley bertahan sampai 3 bulan.. :)

piece : kathyjem

Tuesday, October 23, 2012

Serlahkan Keyakinan Diri Anda Dengan VEET CREAM

Korang pernah dengar Veet tak.. Nak tau tak apa tu Veet.. Ececece macam la korang tak pernah dengar Veet tu ape kennn.. Alaa cream untuk buang segala benda yang berkaitan bulu kat badan.. BULU opsss!! hehe Alaa bulu kaki, bulu tangan semua tu la.. Eleh malu konon macam la korang takde bulu kan.. hahaha Bulu tangan kaki aku leh la cerita kalo bulu lain aku tak nak cerita korang paham2 sendiri... :P


Dalam banyak2 Veet Cream aku paling suke Hair Removal Cream yang kotak biru ni sebab aku ni jenis kulit sensitif.. Kalo mane kulit sensitif elok pakai Hair Removal Cream ni sebab die ada Aloe Vers & Vitamin E.. Aku pakai Veet Cream ni sejak tahun 2007 lagi tau lamakan.. Satu kotak leh pakai untuk dua belah kaki..



Kalo tak sebelum ni susah nak buang segala bulu kat badan ni.. hahaha.. Macam la ko banyak bulu kan.. Eh takde la banyak light2 jer.. Nak jugak light2 tu.. kakaka.. Dengan adanye Veet mudah di gunakan.. Paling penting waktu guna die mudah, pantas dan tidak menyakitkan.. Bau pon wangi jer.. Letak jer Veet Cream ni atas kaki tangan yang banyak bulu tu ker biar dalam 5 minit dan tanggalah bulu2 tu dengan senangnye..

Sekejap jer dalam 5 minit bulu2 tu semua hilang.. Kulit pon nampak licin lembut jer takpayah ko nak cukur guna shaver bagai.. Shaver ni kadang2 kite guna leh buat luka.. Aku dulu sebelum tau Veet Cream ni guna shaver gak sampai berdarah-darah pastu kulit jadi kering merah2.. Dah kulit jadi tak cantik bersopak-sopak..hahaha.. Dah pakai Veet Cream ni ok terus kulit takde masalah jadi lembut licin cantik gebu bak kaki patung barbie doll.. :P



Okey bulu kaki tangan dah takde baru lah tambah keyakinan nak bergaya depan orang ramai.. Takde orang geli nak tengok kite ngan bulu penuh kat kaki tu.. hahaha =)

Kalo korang nak tengok cara nak gunakan Veet Hair Removal Cream & Veet Wax Strips ni kat sini korang leh tengok video die..





Tak caya korang cube la pakai Veet Cream ni mesti rase confidence lepas ni.. Takde dah rase malu bulu kaki bersepah lepas ni.. =D


Ini muke banyak confidence..kikikiki

piece : kathyjem

Monday, October 22, 2012

Sarapan Pagi Untuk Aku Yang Dalam Pantang..

Hai hai haii...Selamat pagi semuaaaa..Selamat pagi mendenye dah masuk tengahari dah weii..hahaha.. Iye akak baru selesai urusan rumah semuanye adik2.. huhuhu.. Raiisah je tak mandi lagik die tengah tido.. Semalam aku tido kol brape dok jaga Raiisah sampai ke subuh die ajak main ngan nak nenen memanjang.. Ari ni mata jadi panda sebab tak cukup tido.. Eh bukan ari ni jer sebelum tu pon sama.. haha

Korang dah breakfast.. Sian aku baru nak breakfast.. Breakfast pon tak menentu skang ni kadang2 awal sangat breakfastnye pas azan subuh dah makan.. Kadang2 tu nak masuk kol 12 baru makan.. Kena tengok Raiisah kalo die bangun awal lewatlah aku sarapan..


Sedihkan makanan breakfast aku.. Ko bayangkan ari2 aku mengadap biskut roti naik muntah rase..hahaha Kadang2 curi gak makan roti canai tapi tu pon sekali tu jer tekak teringin sangat nak makan.. Mak aku ni bab2 makan memang die pantau abis.. Kalo yang berminyak2 skit jangan harap die nak bagi makan.. Kalo cuit skit pon die dah membebel-bebel ni kan pulak nak makan.. Mak2 biaserla kan kena dengar cakap kang badan kembang macam tu dah nyesal tak ikut diet pantang.. katanye..

Ok aku ada 23 ari lagi nak abis pantang... =____= Lama ker kejap...........

piece : kathyjem

Friday, October 19, 2012

Paksa Diri Minum Set Bersalin HPA ni..

Ramai yang dok tanya aku pakai set bersalin ape.. Yaa semua aku pakai set bersalin brand HPA.. Ni pon mak mertua aku belikan.. Dah die belikan kena la makan kann.. Aku bab2 jamu ni kureng skit.. Kalo ubat hospital laju makan takde hal satu botol ubat aku leh telan.. Ni kalo jamu terkulat-kulat ok nak telan..haha.. Tapi demi kesihatan terpaksa la ku telan jugak yer jamu.. Glupp!

Last week baru start makan.. Ingat pas bersalin besok tu nak makan tapi tengok Raiisah macam nak kena demam kuning terus tak jadi.. Tapi Alhamdulillah ari tu ngi check besok tu demam kuning Raiisah dah kurang.. Maybe aku kerap bagi die menyusu siang malam.. Doktor kata kuning die skit jer dari muke sampai pinggang.. Lagi satu orang kata kalo baby kena demam kuning tak leh minum minuman herba jamu ni semua takut demam kuning tu lagi teruk..


Apa yang ada dalam set bersalin HPA ni..

1. Ubat Periuk
2. Kapsul Wanita A
3. Kapsul Wanita B
4. Minyak Barut
5. Minyak Bayit
6. Minuman Herba
7. Ubat Basuh (periuk)
8. Spirulina

Yang aku dah makan Spirulina ngan Kapsul Wanita A&B.. Yang lain belum lagi.. Next week baru start makan.. Semoga aku dapat menghabiskan jamu herba ni semua.. Hehe

piece : kathyjem

Wednesday, October 17, 2012

Baby Stroller Pemberian Dari Opah Kajang..

Yeaaa anak mummy dapat present dari opah lagikk.. Ari tu opah bagi Baby Cot skang bagi Stroller pulak.. Takyah mummy pening2 nak cari stroller untuk Raiisah.. Abis pantang ni nak cari car seat jer..


Celik jer mata terus angkat die letak dalam stroller nak tengok die boley terima ker tak dok dalam Stroller ni.. Mula2 die dok oo ekk oo ekk lama2 suke sampai sengeh dok dalam tu..


Ko sampai menguap tertido si Raiisah dapat duduk dalam stroller.. Nanti senang kerja nenek kat Sg. Buloh nak jaga.. Stroller opah beli ni leh jadi walker.. =)


Terima kaseh Opah.. Nanti opah beli banyak2 lagi ek barang untuk cucu opah ni.. kekeke ;P

piece : kathyjem

Tuesday, October 16, 2012

Pengalaman Bersalin Untuk Kali Pertama Bergelar Mummy

Macam mane ek nak mulakan entry pengalaman bersalin ni.. Ok tarik nafas panjang2.. Ni update ni pon si Raiisah dah tido.. Kalo tak memang aku tak senang nak update kalo die berjaga..

Aku kan bersalin ari selasa.. Hari isnin pagi tu memang nak jumpe doktor Zarul konon nak ambik mc la sebab nak ngi kerja macam dah tak larat.. Tu la sebelum tu doktor nak bagi mc ko jual mahal kan.. Senin tu nasib tak pergi kerja coz ahad malam tu perut dah rase lain macam.. Contraction makin kerap dan bile bangun duduk bahagian peranakan rase macam sakit2 tapi boley tahan lagi.. Ahad malam tu terus cakap ngan Affan besok nak pergi hospital nak mintak mc nk rehat kat rumah mak..

Pagi senin mak mertua aku pon follow ngi hospital memang die nak teman aku ngi hospital nak tau jalan ke sana.. Sebelum tu aku dah packing barang siap2 dalam kereta sebab lepas ambik mc terus stay kat rumah mak mane tau kot2 dalam minggu tu aku beranak ker.. So aku bawak kete sendiri mak mertua follow dari belakang.. Affan tak ikut sebab mak die dah ada kan takkan sampai 2 orang nak ikut ambik mc..

Masa jumpe doktor, doktor dah check perut seluk semua tu.. Doktor kata aku nyer bawah still bukak 3 cm lagi tapi dah lembut skit.. Doktor bagi mc seminggu suruh rehat kat rumah kalo rase sakit turun darah air ketuban pecah terus ngi hospital.. Abis check tu terus pegi rumah mak..

Tengah ari tu nak pegi tandas rase nak shi shi bukaklah spender terus, alamak dah ada darah.. Masa tu dah rase gigil kejap.. Dalam hati **Eh aku nak bersalin dah ker ni.. Terus jerit2 panggil mak cakap dah ada turun tanda.. Mak cakap rileks dulu tunggu ko makan siap2 mandi baru ngi hospital.. Lagipon mak cakap tunggu sakit betul2 baru ngi hospital kang ngi awal abis doktor tu korek2 ko punyer.. Isshhh mak ni kasi orang takut jer.. hahaha.. Memang masa tu aku tak rase sakit apa pon.. Ok dah makan kenyang2 tunggu Affan datang ambik terus ngi hospital..

On the way nak ngi hospital boley pulak kereta Affan rosak tengah jalan.. huhuhu Dugaan betul masa tu.. Kereta kereta dan2 ko nak rosak time tu kan.. Nasib la rumah ngan hospital tak jauh terus call abah suruh ambik kiteorang kat tepi jalan.. Pastu terus ngi hospital tapi time tu aku tak rase sakit apa lagi..

Sampai hospital Doktor Ratna terus checkp nak tau pembukaan bawah dah bukak brape.. Masa tu doktor Zarul shif pagi so doktor Ratna la yang check aku.. Ko doktor Ratna punye seluk perghh sesak nafas jap kalo doktor Zarul lembut jer die seluk..hahaha.. Biaserla doktor pompuan kan ganaz skit.. :P

Masa check, darah dah turun banyak lebih kurang macam darah period la.. Terus doktor kata kena tahan masuk wad..

Sampai jer bilik dieorang kasi baju suruh tukar..

Dah tukar baju rileks2 atas katil terus bergambar.. Mak aku yang over siap keluar hp siap2 nak ambik gambar aku sebelum beranak.. Kenangan katanye.. hahaha omak omak..

Masa ni tak rase sakit lagi.. Boley gelak2 lagi ngan mak..

Ingat dieorang cucuk nak masukkan air terus uper idak besok tu baru masuk air.. Malam karang baru doktor Zarul datang check.. Derrr satu ari benda alah tu dok kat tangan huhu buat apa pon tak selesa..

Selang brape jam dieorang buat ctg nak check brape kerap contraction datang..

Muke tenang dalam hati ada cuak..hahaha

Ni sape yang sakit ni bee.. Die pulak yang baring atas katil..

Aku memang tak banyak baring.. Bukan tak nak baring mak suruh banyakkan berjalan bagi senang nak beranak.. Nak keluar dari bilik macam segan so round2 dalam bilik jer la.. Asalkan kaki badan bergerak.. 100 kali aku tawaf dalam bilik sambil mulut tak henti baca doa Nabi Yunus dan Zikir..

Baru petang bee takkan nak tido kot.. Baring siap2 takut malam nak berjaga.. konon.....

Ko dah berkampung laki aku ngan mak mertua aku 3 ari 2 malam kat hospital..  Mak ngan Abah balik takkan dieorang nak tido situ pulakkan dah mak Affan ada..

Malam tu tak leh tido ngan lena sebab contraction makin kerap datang tapi masih boley bertahan lagi sebab tak sakit sangat.. Sakit tu macam ko rase nak senggugut yang light2 jer.. Sape yang memang ada senggugut mesti leh tahan kalo yang tak pernah senggugut mesti tak leh tahan..

Dalam kol 11 malam macam tu doktor Zarul datang check dan seluk lagi.. Dammm satu ari brape kali aku kena seluk belum termasuk nurse yang datang check smue tu.. pppuiiii~~

Doktor kata besok awak bersalin..

Besok tu macam biaser makan dan makan.. Kena makan banyak2 nanti nak bersalin banyak guna tenaga.. Tibe2 pagi tu dok teringat roti telur cepat2 suruh Affan cari roti telur.. Tengah sedap2 makan roti telur makan tengah ari pon sampai.. Makanan lunch abis tu aku makan lapor memanjang.. hahaha

Dalam kol 10.30 pagi doktor Zarul datang check lagi.. Doktor kata dalam kol 2 atau 3 ptng aku akan bersalin tapi sebelum tu doktor nak pecahkan air ketuban dulu.. Perghh dengar nak pecahkan air ketuban terus gigil... huhuh Nerves giler masa ni tapi boley control lagik.. =D

Doktor suruh rileks than die masuk satu alat nak pecahkan air ketuban tibe2 rase macam ade air mengalir.. Air mengalir tu rase suam2 panas.. Eh tapi sebelum tu nurse dah masukkan air kat tangan.. Lepas pecahkan air ketuban tu baru rase contraction yang betul2 sebelum ni contraction manjer2 jer.. Lepas pecah air ketuban doktor tanya nak ubat tahan sakit or epidural.. Oh epidural tidak doktor saya tak mau epidural so far saya boley bertahan lagi.. Perghh nak eksyen ngan doktor konon leh tahan sakit.. Sekali selang brape minute sakit contraction tu makin kuat dan kerap..

Terus panggil Affan..

Aku : Bee sakit giler.. Nak ubat tahan sakit la.. Ni baru 1 jam dah bukak 4 cm.. Nak tunggu lagi 6 cm macam ni haihh memang tak mampu lerrr.

Nak ambik epidural memang tak la kann aku tak nak ambik risiko.. Lagi pon mak ngan mak mertua dah pesan jangan ambik epidural kalo boley bertahan, bertahan.. huhu

Masa dieorang bawak masuk labour room aku dah terbayang macam2.. Eh biar betul dah nak bersalin ni.. Masa ni dah bukak 7 cm contraction makin kerap tak sempat nak tarik nafas zasss die datang lagik.. Tibe2 rase nak terkencing cakap ngan Affan bee nak terkencing.. Affan pon panggil la nurse.. Tau2 nurse dah sumbat satu alat kat aku nyer tuuttt.. perghh pedih giler kalo tau pedih macam tu baik aku senyap jer takpon kencing jer kat situ..hahaha At least save sakit kat situ.. ;P

Sebelum tu nurse dah suruh try push die nak tengok aku push macam mane.. Masa tu dah bukak 9 cm tunggu 1 cm jer.. Aku pon cube push nurse cakap aku nyer push pendek die suruh push teran lama2.. Hurmm teran lama2 hurmm cam mane tu.. Tengah dok tahan sakit doktor Zarul pon muncul  maksudnya aku dah ready nak beranak.. Doktor kata kalo contraction datang awak terus push..

Ok aku dah ready nak push.. Push 2 3 kali tak jalan sebab aku nyer teran pendek.. Doktor suruh push lama2 sekuat ati.. Push brape kali tak hingat baru baby keluar masa tu lega giler.. Rase sakit nak terberak sembelit hilang macam tu jer bile tengok baby dah keuar.. Nurse suruh cakap baby girl @ boy.. Aku cakap la girl dalam mamai2 tu..

Masuk labour room dalam kol 3.. Kol 5.05 aku dah bersalin.. Rase sekejap jer aku dalam labour room tu.. Lepas beranak tak sedar apa tau2 semua dah siap, bawah semua dah berjahit.. Alhamdulillah cepat jugak proses aku beranak ni.. =)

Raiisah masa ni fresh baru keluar dari oven.. Darah penuh lagi kat muke.. Malam tu doktor check kata baby smue ok besok boley balik... Tapi pas beranak aku still tak dapat tengok Raiisah sebab nurse kata tak leh keluarkan die lagi sebab kepala die sakit kena vacum.. Patut la die asyik menangis jer upernye kepala die sakit.. Besok tu baru nurse bagi aku tengok Raiisah.. huhu

Raiisah di ari ke 3.. Baru 2 ari dah pandai bukak mata.. Paling terkejut tengok rambut die.. Patut la aku kerap kencing upernye rambut lebat..

Raiisah bersama opah..

Petang sebelum aku nak balik Yana singgah jap melawat aku ngan Raiisah.. Malam ke 2 sebelum tu Ayu ngn Ah Seng dah melawat tapi kesian kat Ayu dapat tengok baby kat cermin jer sebab nurse tak bagi Raiisah keluar sebab kepala die sakit lagi, asyik nangis jer masa tu...

Tak tau apa yang sedih sangat si Raiisah masa ni beria2 nangis sampai keluar air mata.. Maybe sakit kepala die tak ok lagi kot..

Raiisah ada panggilan baru untuk auntie Yana iaitu Mummy Yana.. Pasni Raiisah panggil mummy Yana yer.. ;P

Anak buah ramai kan manjer setakat bedung ni apa la sangat.. ;P

Muke kepenatan beranak masa ni.. hahaha

Alhamdulillah ari 3 aku di benarkan keluar hospital.. Ramai yang nak tahu brape kos beranak kat Hospital PMC Sg. Buloh..

*Normal anggaran dalam rm2,000- rm 2500
*Ceaser dalam rm3,000 - rm5,000
Aku hari tu kena dalam rm2500.. Aku ambik bilik single 1 malam rm180.. Kalo ambik 1 bilik ada 4 katil rm90 1 malam.. Bilik suite rm280 1 malam..

Ni la Doktor Zarul.. Hencem tak hencem tak?? Sape2 yang terpikir nak beranak kat PMC aku suggest korang ambik doktor Zarul sebab kerja die sangat tiptop dan aku sangat berpuas ati layanan kat PMC ni.. Insyallah kalo ada rezeki baby ke 2 nak beranak kat sini jugak dengan doktor Zarul.. =D

piece : kathyjem

Monday, October 15, 2012

SWADDLE POD (Bedung Moden Baby)

Ramai sungguh tanya mane aku beli bedung baby ni.. Hari tu Ceera ada bagi tau kan pasal bedung moden baby ni kan haa ari ni turn aku pulak yang memberitahu.. hahaha


Aku beli sehelai dulu masa expo baby kat Midvalley.. Lepas dah beli sehelai rase macam tak cukup so google dalam internet dapat colour yang aku nak terus oder 2 helai lagi..

Serius bedung baby ni tak panas dan selesa.. Kalo nak tukar pampers just bukak zip bahagian bawah senang kerja takyah nak bukak semua..

Raiisah kalo pakai bedung ni memang die akan tido dengan lena dan lama..

Korang nak tau link die kan.. Ni link fb die..

Gobok_annur Macam2 colour ada korang pilih la mane yang berkenan.. Harga rm35..

Ni aku dah bagitau korang jangan dok tanya2 lagi dah.. hahaha ;P

piece : kathyjem