Klik Yer!! Mekasih...

Friday, August 31, 2012

Selamat Hari Merdeka Semua!!!

Smue sudah tertipu dengar gambar2 ni smue.. hahaha

Konon2 malam semalam update kat twitter fb bagitau berada kat KLCC la kononnye tengah celebrate malam merdeka.. Siap orang komen ni (Eh kathy sanggup ngi KLCC dalam keadaan sarat tak takut ker terberanak kat sana nanti).. haha

Ishhh idok la teman ngan orang ramai macam semut tu nak ke sana.. Mau aku sesak nafas kat KLCC tu nanti.. Kalo tak mengandung takper gigih lagi nak berdiri lama nak berhimpit2 kat sana..Ni berdiri tak sampai 10 minit pon dah sakit2 pinggang.. Baik aku lepak kat rumah lagi best..

Ni gambar kiteorang last week ngi KLCC sajer round2 KL mengimbau kembali kenangan masa mula2 bercinta.. =D

Kat sini la cinta kami berputik dan kat KLCC ni jugak la cinta padang pertama kami.. wow weee hahaha..

Banyak kenangan masa mula bercinta.. Tahun 2002 adalah detik2 pertemuan kami di sini.. Now sudah masuk 12 tahun hubungan kami.. Lama tu dari zaman berhingus dah dok bercinta.. haha..

Insyallah dan sentiasa berdoa cinta kami ni berkekalan hingga akhir hayat.. Amin..

Masa ni tengah dok lepak sambil tu borak2 ngan Affan teringat zaman bercinta dan perasan bakal menjadi ibu ayah..

Aku : Bee..Tinggal sebulan jer lagi kite nak jadi mak ayah..
Affan : Tu la huny dah sedia ker..
Aku : Eh tanya huny pulak.. Bee tu la dah sedia ker nak jadik bapak.. Sebulan jer lagi bee dapat tengok huny membuyut macam ni.. Pastu dah takde bee tengok huny jalan tergedek2 macam ni..
Affan : weeeee!!!
Aku : Asal suke pulak..
Affan : Suke la nanti huny kembali slim..
Aku : Looo! Tu pon kalo huny slim..hahaha

Itula perbualan kami masa tengah lepak2 kat KLCC malam tu tapi tak lepak lama pon.. Pastu gerak cari port makan terus chow balik.. Ibu mengandung mane leh lepak lama2..

Salam Kemerdekaan Yang Ke 55 Kepada Rakyat Malaysia! Semoga Allah swt sentiasa melindungi Malaysia dari bencana.. Insyallah Amin.. 

piece : kathyjem

Thursday, August 30, 2012

Waktu Yang Sesuai Pilih Nama Anak..

Ingat senang nak pilih nama anak..  Pening okey susah jugak nak pilih nama anak ni.. Dah berkenan nama tu suka pulak satu lagi nama tu.. hehehe Al maklumlah nama smue comel2 belaka..

Aku pon dah masuk 8 bulan jadi ini la masa yang sesuai untuk pilih nama anak.. =)
 
Ko sampai 3 buku tu nak cari nama anak.. Dalam internet pon ada cari jugak tapi tak banyak pilihan.. Pastu nama pon pun tak tahu maksud die betul ker tak.. Nak lebih confident lebih baik beli buku.. Sah2 kite tau nama tu semua ada maksud yang baik..

Dalam islam pon di terangkan nak pilih nama anak biar ada maksud yang baik2 jangan bagi maksud yang tidak baik.. Jangan sebutan nak menarik dan glamour tapi takde maksud.. Sebab nama tu akan di kenali sampai akhir hayat.. Cian kat anak tu nanti..

**Pepatah (Arab) pun ada menyebut, ‘Kewajipan ayah terhadap anaknya ialah: memilih baginya ibu yang baik, memberinya nama yang baik, dan mengajarnya adab yang baik’.

So kepada si Ayah bernama Affan pilihlah nama anak kite yang baik2 dan maksud yang indah yer.. hehehe Omak nyer okey ajer janji nama tu chumeil dan maksud yang cantik.. =D

piece : kathyjem

Wednesday, August 29, 2012

Gambar Raya Lagi..Udah2 La Tu..

Sajer nak mengediz letak gambar raya lagi dan lagi.. Raya kan sebulan.. Ari tu entry raya ramai cakap gambar mak buyung tak banyak.. Ni aku letak gambar raya yang begitew ceria sekali untuk tatapan semua.. Gitew tatapan katanye! Hover ko ingat ko fofuler... muahahahaha

Cerialah sangat kan...hakhakhak Jangan ada menyampah sudah tengok gambar ni.. ;P

piece : kathyjem

Tuesday, August 28, 2012

Video Si Baby Bergerak Dalam Perut Ku..

Korang nak tengok tak baby dalam perut ni bergerak berpusing.. Bukan senang nak ambik video ni.. Dah alang2 hp ada kat sebelah terus record.. Selalu kalo aku nak record mesti dan2 tu die tak banyak bergerak..

Ok masa ni tengah menahan geli..



Waktu die aktif bergerak adalah pada waktu petang dan malam.. Kadang pagi2 pon die aktif jugak.. Lepas subuh mesti die akan gerak aku suruh bangun ngi kerja..hahaha  Kalo die dah start bergerak memang tak leh tido balik la terus mandi siap2 ngi kerja.. =D Bagus anak mummy ni takyah mummy sibuk2 nak kunci jam.. ;P

Kalo dapat die bergerak omak aiii sampai senak2 perut ni lagi2 waktu malam kadang tu sampai tak leh nak tido berpusing mengeras tumbuk sana tumbuk sini.. hahaha Aktif betul anak aku ni.. Ikut sape la ni daddy die ker mummy die.. Kalo ikut aku memang aktif la.. Aku kecik2 macam jantan lasak yang daddynye kecik2 lasak tak berapa nak lasak.. hahaha



Tak caya tengok remote atas badan aku ni ha bergerak macam ombak laut.. hahaha Tapi setiap kali die bergerak, laju2 aku tarik tangan Affan suruh die rase pastu terus die senyap.. Eh malu ngan daddy ker.. Tapi macam tu la anak aku dalam perut ni, kalo time die bergerak sape yang letak tangan terus die senyap.. Pemalu kot anak mummy ni yer.. Haa bab pemalu ni ikut daddy die, daddy die memang seorang pemalu.. Pemalu la sangatkan bee.. hahaha

Bestkan dapat pengalaman macam ni.. Untung wanita yang mengandung ni macam2 nikmat boley rase.. Selamat Mengandung Kepada Yang Mahu Mengandung Tu! Eh tibe2 pulak dah.. :P

piece : kathyjem

Monday, August 27, 2012

Sowi Baru Nak Hapdate Story Raya..

Salam smue...Ewah! dah 5 ari tak hapdate blog.. Bukan apa dalam tempoh 5 ari tu macam2 pekara yang bermain dalam kepala otak ni.. Susah kalo jadi orang femes ni.. hahaha (gelak perasan) Femes ker koo.. Eh femes la kan kalo tak napa orang dok sibuk hegeh2 nak ambik tahu pasal kite walaupon tak suke ngan kite.. Tak gitew..!

Tak bukan apa pelikkan, ko dah tak suke baca blog ni nape dok sibuk hegeh nak baca blog aku ni.. Pegi baca blog lain jangan baca blog aku yang tah apa2 ni.. Haihh tak paham perangai manusia macam ni.. Now baru aku tau perasaan bloger2 yang lain bile blog dieorang kena macam ni.. Serius ini adalah kali pertama aku kena macam ni.. Tapi xper yang penting aku tau apa yang aku buat dan aku hepi dengan life sekarang.. So sila abaikan (orang-orang) macam ini!

Dah takyah citer orang yang dok tak suke ngan ko tu lantak pi sama dia.. Janji ko bahagia ngan suami sudah! Hal orang takyah sibuk nak pikir.. Hurmm baik!


Apa macam raya korang best meriah.. Aku seperti  biaser la dalam keadaan badan berdua ni perasaan raya tu agak biaser2 ajer.. Lebih memikirkan bayi yang bakal di lahirkan ni nanti.. Perasaan raya tu tolak ke tepi jap tahun depan balas dendam.. hahaha
 
Biaserla kan pagi raya sembahyang raya.. Balik tu jamah lauk redang, lemang, nasi impit, kuah kacang smue tu.. Baru rase raya kalo pagi2 dapat makan ni smue... 

Perut dah kenyang baru leh bermaaf-maafan.. Family kiteorang memang macam ni.. Bangun pagi siap2 ke masjid balik dari masjid makan.. Dah makan kenyang2 baru bersalaman..

Aku masa ni pakai jubah dulu.. Baju raya nanti karang nak ambik gambar baru tukar.. Malas nak pakai awal2 kang berpeluh tak selesa.. Lagi2 dah nak masuk 8 bulan ni cepat no berpeluh nyer..

Adik bongsu bersalaman ngan abah & mak.. Tahun ni Fahmi takde episod sedih.. Kalo tak setiap kali raya setiap kali mintak maaf setiap kali tu la die akan  nangis.. Maybe die dah matang kot so control la nangis tu..

First time di pagi raya Affan bersalaman & bermaafan dengan Abah Mak... Sebelum bersalam Affan boley pulak tukar pakai jubah.. hehehe Kena la pakaikan bee kata huny dah penat gosok pagi tu.. Mula2 Affan ingat sembahyang raya nak pakai jubah last tukar baju pakai baju melayu.. Nak nampak segak katanye, baru la rase beraya..

 Mak dan Abah..

Pasangan serasi bersama.. ewah! Mak control2 cun.. Mak biaserla kalo ambik gambar mesti malu2 kucing.. 

Sayang baju raya abah kaler oren, fahmi kaler putih.. Abah ngan Fahmi tak sempat anta baju raya... Biaserla anta last minit memang orang dah tak nak ambik.. Kalo tak dah sama baju raya Abah, Fahmi ngan Affan.. Dah la kain tu aku beli kat Bandung alih2 tak pakai masa raya.. (Abah tahun depan takmo beli baju raya lagi) Sentap ni! hahaha

Family ku di pagi raya.. Ni kalo family kakak ku ada lagi meriah.. Tahun ni dieorang beraya kat Sarawak lagi.. Tahun depan Insyallah dieorang beraya di sini pulak..

Bersama suami tercinta ke hujung nyawa.. eee geli.. hahaha Mata Affan bengkak sikit kena gigit serangga... hahaha Cian bee dah tak hencem..

Haa ni dah takde kerja namanye.. Ok bee udah2 tu jom kite beraya rumah mak awak pulak.. 

Tak padan ngan perut badan besar tu.. Nak jugak posing ala2 model senget..hahaha eh hari raya kena la ceria kan tak best la asyik nak bersedih jer memanjang...

**Best tengok orang update blog pasal raya... =)

piece : kathyjem

Tuesday, August 21, 2012

Hidup Dalam Dunia Hipokrit..

Kite punyer blog suke ati la kan kite nak menulis nak membebel apa pon.. Kalo orang luar sana tak brape gemar dengan penulisan blog aku ni korang takyah la baca, takyah la nak sibuk ambil tahu.. Buat serabut kepala korang jer.. Aku tulis blog ni just suke2 takde pon niat ati nak menunjuk2 or nak menyakitkan hati sape2.. Just nak share kehidupan aku kat korang takde niat lain pon..

Eh baru je aku mintak ampun dah aku membebel pasal blog ni..  hahaha.. Tak bukan apa orang kat luar bukan suke pon tengok apa yang kite buat.. Depan kata suke belakang dok kutuk2 kite.. Eh tak suke la orang hipokrit, sangat propa tau..

Aku share blog ni just suke2.. Kalo korang rase blog ni agak kurang menyenangkan takper it's ok takyahlah baca aku tak paksa pon korang baca.. Kalo nak baca, baca jer takyah la nk cakap aku macam ni la macam tu la.. Serius tak suke dengar ayat2 macam tu lagi2 dalam keadaan aku macam ni berbadan due.. Ibu mengandung mudah terasa dan kalo kite dah mintak maaf takyah la nak ungkit benda2 lepas tu.. Kalo aku senang kalo orang tu dah mintak maaf ok dah tutup buku terus..

Takperla susah2 sangat aku tutup jer blog ni kan.. Maleh nak pikir.. =)

piece : kathyjem

Monday, August 20, 2012

Happy Raya Aidilfitri..Maaf Zahir & Batin..

Salam semua.. Hari ni ari raya kan.. So aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.. This year second time aku beraya sebagai isteri dan beraya as a mommy to be..weeee..  ^__^

Bersyukur di atas kurniaan tuhan dengan rezeki yang di berikan..

Tahun ni beraya di rumah family ku pulak di Sg. Buloh..

Kesempatan ni aku nak mintak maaf kepada siapa yang baca blog ni.. Kot2 selama ni ada penulisan aku terguris hati korang aku mintak maaf la yer.. Kadang2 terlepas pandang benda2 ni smue.. Ampun kan saya yer saya hanya manusia lemah.. ewah! Nanti aku bagi duit raya.. eh! hahaha =P

Gambar di atas tahun lepasnye raya.. Tahun ni bergambar dengan anak dalam perut.. Mane yang beraya di kampung tu balik KL nanti drive elok2.. Berhati2 di jalan raya.. Semoga korang selamat sampai ke destinasi yang di tuju..

piece : kathyjem

Friday, August 17, 2012

Last Day Kerja..

I ols kerja uols.. Best la uols mane yang tengah cuti tu.. I ols tak jeles pon.. Memang takmo ambik cuti pon ari ni.. Lagi pon aku raya kat sini jer nak ambik cuti macam membazir jer.. Cuti tu leh simpan untuk emergency.. Next week aku apply cuti seminggu.. Hambik seminggu ko cuti  berjalan sakan la nanti..

Hari pertama ngan kedua raya kat Sg. Buloh rumah mak.. Hari ke 3 beraya di rumah mak mertau di Kajang.. hehe Dekat jer kan..

Ni muke tengah sangap sebab dah tak tau nak buat apa.. Nak suruh aku buat kerja, haiih memang tak la kan.. Mood kerja dah ke laut.. Budak2 ofis ramai yang tak cuti ari ni so masing2 pon sangap dok depan pc.. Ada tu sempat lagi ngi shopping last2 minit.. Ikutkkan nak jugak bershopping tapi apa kan daya puasa badan pon dah tak larat nak jalan lama2.. Jalan lama2 perut dok mengeras-geras tak selesa..

Eh tikar raya kat belakang tu.. hahaha Haihh kopak dah ni abis duit gaji bayar hutang raya.. Nak tunggu next gaji boley tumbuh janggut ni.. Lama tuuuuuu.. Tu la padahnye kalo dapat gaji awal abis pon awal.. hukhukhuk..

piece : kathyjem

Thursday, August 16, 2012

Malas Nak Masak Beria-ia Spaghetti Carbonara Mushroom Sudah!

Semalam masak paling simple.. Dah hujung2 puasa maleh nak masak yang berat2.. Kalo boley nak beli jer smue tapi tu la tak suke sangat beli makanan kat bazaar.. Dah la masak tah apa2 tak sedap pulak tu.. Sendiri masak lagi sedap dan puas ati..

Kite masak Spaghetti Carbonara Mushroom jer la kan senang budak darjah 6 pon leh masak.. hakhakhak..

Bahan-bahannyer : 

1/2 Bungkus Spaghetti - Ikutlah korang la nak rebus berapa banyak yang nak makan..
1 tin Sos Spaghetti Prego Carbonara Mushroom
15 ekor Udang
2 batang Sosej dipotong nipis
Mushroom Butang dihiris
Bawang Putih dicincang
Bawang Merah dicincang
Garam
Serbuk Blackpepper
1/2 cawan Susu Cream
Sedikit Air

Mula-mula rebus spaghetti sehingga betul-betul dia masak. Untuk elakkan dari melekat, letak sedikit minyak, tos dan asingkan.

Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau..

 Masukkan udang dan sosej.. Tunggu udang tu dah masak baru masuk sosej..

Kemudian baru masukkan sos carbonara dan 1/2 susu cream.. Kacau rata dan masukkan sedikit air.. Garam jangan lupa..

Kemudian letakkan sikit cheese.. Ni ikut korang la kalo tak mo letak pon takper.. Kalo aku, aku suke letak lagi rase lemak.. Pastu taburkan blackpepper sikit..

Tadaaa siap sudah Spaghetti Carbonara Kathy Jem.. =D Simple dan mudah kan.. Kacang tak sampai brape minute siap masak..

Budak yang tak sabar nak makan.. Semalam Affan lembik skit sebab pagi tu die dok ulang ngi toilet.. Faham2 jer la kan kalo dah bertapa dalam toilet tu memang tak ada apa yang tinggal dalam perut.. hehehe Cian bee.. 

Makan pulak dengan air kelapa.. Perghh!! Dah masak 7 bulan lebih ni elok minum air kelapa bagi senang beranak... Awal2 pregnant jangan minum yer tak elok takut ada effect kat kandungan..

Selamat memasak makanan paling mudah di sediakan di dunia..hehe ^_^

piece : kathyjem

Tuesday, August 14, 2012

Dis Year Chili's Menjadi Pilihan Kami Untuk Berbuke..

Planning baek punyer.. Senang planning ngan manjer2 i ni.. Set date tempat terus jumpe..

Mula2 ingat nak berbuka kt Curve.. Ayu suggest berbuka restoran Thai sebab si Yana nak makan makanan kampung.. Aku ngan Eira tekak dah kembang2 nak makan nasi.. Seminggu tu asyik berbuka makan nasi jer.. Sekali sekali nak jugak makan makanan owang putih... hahaha Boring dowh kalo ari2 mengadap nasi.. Sekali sekala kena tukar selera kan... =) Nasib yang lain okey jer so kami pilih Chili's..

Yeaa akhirnye pilihan mak buyung menjadi pilihan..

Eh eh terasa ku kurus di situ.. Perut tak nampak boley la ko cakap kurus.. Ce tengk side tepi larik orang keliling... hahaha

Masa ni kami bertiga ajer..

Yana ngan Ila sampai lambat skit sebab dieorang balik kerja kol 5.30.. So confirm la kan jalan jem tak hingat.. Aku balik ari tu pon tersangkut depan ofis.. Tak pernah2 keluar ofis sampai 20 minute.. Owh maybe orang gomen dapat bonus kot masing2 sibuk dok menyopping.. eh apa kena mengena...hahaha

Ila payung dah sampai now tengah tunggu Yana.. Kami bertiga sudah oder makanan awal, untuk Yana pon sudah.. Ila jer tak,die nak oder sendiri.. So masuk waktu terus ngap takyah tunggu lama2..!

Gini la gayanye kalo dah kaki bergambor.. Posing sesajer..

Berkenan tudung payung Ila..

Gambar bakal mengegarkan perut anda! Tarik nafas panjang2..hehe

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




Yang ni tak laku...haha

Ayu dan makanannyer...

Tak sabar nak berbuke.. Aku teringin Spaghetti Chicken..
 
Ila orang yang last abis makan..

Tahun depan berbuka mane pulak manjer.. hahaha Over dah pikir tahun depan..

Dah kenyang mau pulang.. =)

piece : kathyjem

Monday, August 13, 2012

Kebaikan Buah Tembikai Susu Untuk Bayi

Korang kalo mane yang mengandung elok makan tembikai susu ni tau.. Banyak khasiatnye salah satu nyer..

  • Mengandungi asid folik yang bagus untuk ibu yang mengandung dan boleh cegah kecacatan anak yang bakal lahir..
  • Mempunyai kandungan sodium yang kurang, bebas lemak & kolestrol, rendah kalori dan amat sesuai diamalkan oleh mereka yang mahu mengurangkan berat badan..
  • Potasium terkandung dalam tembikai susu dapat mencegah otot dari mengalami kekejangan dan membantu dalam mengawal tekanan darah..
Orang tua2 cakap tembikai susu ni jugak boley mengurang penyakit demam kuning bagi bayi yang bakal di lahirkan.. So aku memang amalkan makan buah tembikai susu ni sebelum makan.. ;)


**Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.


piece : kathyjem