Klik Yer!! Mekasih...

Monday, August 29, 2011

Aku Berjaya Membuat Rendang Ayam..

Mari kite belajar cara2 membuat Rendang Ayam Pedas Perak...! Wah nama Rendang Ayam Pedas Perak ni!! huahuahua

Okey semua...

Terlebih dahulu kite masakkan ayam.. Goreng ayam tu dengan sedikit air yang telah diambik dari air rebusan ikan kembung.. (Ni kalo nak ayam tu rase lagi sedap la) kalo bukan air rebusan ikan pon boley jugak..

Kemudian goreng ayam tu sampai air die kering...

Kemudian angkatkan ayam tu...

Pastu masukkan cili kering yang telah di tumis, halia, bawang, langkuas dan serai... Semua ni kena di blended dulu tau..

Gaul ke lima2 bahan tu sampai naik bau..

Pastu masukkan asam keping.. Letak 2 keping dah cuku dah..

Agak2 5 bahan tu dah kering masukkan santan pekat..

Belacan 1 sudu.. Ni nak kasi rase sikit.. Baru sedap..

Agak2 santan tu dah pecah minyak masukkan ayam yang telah digoreng tadi.. Garam dan gula jangan lupe letak ek..

Daun kunyit di hiris halus..

Masukkan daun kunyit..

Bersama Kerisik..

Kemudian dah siap, gaul sampai minyak tu pecah...Agak2 ayam tu dah nak kering tutuplah api..

Senangkan..Ececece senang konon... Dah tau senanglah kan.. Ce tak tau mak aiii susahnyer lah hai nak masak rendang ni.. Ni pon Ummi yang tunjuk cara nyer.. =D

Besok2 boley masak kat umah... hehehe Korang yang terer masak rendang ayam ni memang aku kagum la! Okey korang selamat mencuba rendang dari kathyjem... ;)

piece : kathyjem

Sunday, August 28, 2011

3 Pasang Kasut Raya Aku Rembat..!

Kasut raya uolssss.. Meriah tak kasut raya iolsss... Gedikkan setiap kali raya nak kasut baru, beg baru, baju baru.. Macam budak kecikkan..

Kalo boley atas bawah nak beraya.. Memang aku dari kecik macam ni.. Setiap kali raya bapak aku mesti akan bawak kiteorang adik beradik shopping barang raya.. So dah terbiasa mesti nak semua barang raya baru untuk di pakai di pagi raya.. =D

Ko 3 pasang skali.. Hambik ko!! puas ati aku.. Jumpe gak kasut yang aku mahu.. Baru match ngan baju raya ilosss... suke tak sukeeeee!!!

Yang ni aku hangkut kat BV 1.. Berbuka ngan manjer2 aku ari tu sempat rembat satu.. Ate nak cari yang lain dah takde masa dah tak sempat.. Rase berkenan di hati terus jer sambar.. Ni pon hasil kerja sama aku ngan Ceeramoon... tq manjer coz bagi idea kat aku kasut mane yang ok ngan aku..

Ni lak dirembat kat KLCC.. Simple sesuai di bawa ke mana2 sajer.. Di Rumah Terbuka, Di Shopping Mall, Di Pejabat, Di Jalan-jalan.. Semua sesuai.. Senang cakap 3 in 1.. hahaha 3 in 1 la sangatkan!

Kasut Pedro ni pon sama rembat kat KLCC.. Rase macam dah lama tak bershopping kat KLCC.. Last shopp kat sana tak tau tahun bile.. Itu pon tergerak hati nak pegi KLCC tengok mane tau ada kasut yang berkenan.. Last2 ada jugak yang aku suke..

Hari tu ngi Midvalley kasut macam hampeh jer semua.. Sedih! Biaserlah kalo dah nak raya mesti die keluar stok2 lama... Pastu lak time ko nak beli tu la takde yang cantek2.. Dan2 tu semua nampak burok..huhu

Ok semua aku harap korang pon macam aku jugak dapat beraya dengan kasut baru.. Mari kite senyum sampai ke telinga kasi nampak gigi sikit..... Ngehhhhhhhhhh! =))))))))

piece : kathyjem

Saturday, August 27, 2011

Tom Yam Ku Menjadik..!!

Adusss upload ni pon dah terliur aku dibuat ni ha.. Macam tak percaya jer aku masak Tom Yam.. Giler senang! ececececece senang konon.. Ce dulu mak aiiii susahnye nak masak Tom Yam ni.. Kalo masak kompom tak jadik.. Sekali dah tau kacang goreng!! hahaha

Ni pon talipon mak tanya macam maner nak masak Tom Yam ni.. ekekeke keji kan setakat Tom Yam pon nak tanya mak... Yerla aku ni bukan terer masak macam korang tu... sob sob

Nasib Affan kata sedap!!! Mula2 aku ingat eh okey ker Tom Yam aku ni, terlebih pedas ker, tawar ker, rase Tom Yam ker ni.. Sekali dah rase.... Ehhhhhhhhh sedapnyer aku masak... Ada rase masin, masam, pedas smue tu ada.. Wah puji diri sendiri nampak... kahkahkah gelak berlagak ni...

Tq Mak memberi menu masakan paling senang di dunia ni... hahaha

piece : kathyjem

Friday, August 26, 2011

Deco Raya Bersama Kathy Jem..

Yayyy!!! sukeee...... Tukar langsir baru, cadar baru... Rumah baru.. Eh rumah baru!! rumah baru+rumah lama.. hahaha

Pejam celik pejam celik dah nak setahun aku ngan Affan tinggal sebumbung.. Macam tak caya ari2 dapat mengadap muke die.. Kalo sebelum kawen seminggu sekali dua baru dapat jumpe die... ;D

Mari kite saksikan apa perubahan di rumah FanKath untuk raya tahun ni...! Wah macam program Deco bersama Eric..!! kelas ko nok..

Cantek tak langsir baru rumah kami.. Pilihan aku harus merah krim...

Boley pulak die main nyorok2.. Buat kerja skit main jer lebih bee ni tau.. Itu lah die suami kepada kathyjem yang bernama Affan...

Langsir dalam bilik kami tu, aku yang pilih jugak.. cantek tak..!

Konsep bilik kami modern style.. Colour Purple dan biru ni semua Affan yang pilih.. Mak ok jer... Confeter lak di hadiah oleh kakak ku... Hadiah masa kawen.. Baru nak pakai.. =)

Lampu tido hadiah kawen..

Comel tak kucing saya ni.. Nama die cat miow miow.. Tapi die tak leh gerak lumpuh seumur hidup.. Cian die....

Tengok Affan banyak main betul..!!! Orang suruh tukar cadar die boley pulak buat sarung bantal tu jadik tudung.. Sabar jer la aku..

Langsir untuk bilik tetamu dan bilik solat.. Langsir ni Mak mertua kasi.. Terima kaseh Ummi.. :)

Sangat tak sabar nak beraya dengan hiasan serba baru di rumah kami.. **Nyanyi lagu raya.. Selamt Hari Raya.. Hari Untuk Kite Bersuke Ria.. Tibe2 kan.. hik hik hik

piece : kathyjem

Thursday, August 25, 2011

Bangsar Village 1 Plan B with Manjer2 ku!!!

Berbuke puasa gak aku ngan manjer2 aku ni... Berapa kali cancel nak berbuke sama.. Last2 minggu terakhir ni gak kiteorang dapat berjumpa.. Next week dah nak raya..

Sebelum tu aku ke Sg. Besi ada kerja kena buat kat sana so balik dari Sg. Besi singgah umah Eira ambik pompuan ni coz kalo nak tunggu ciput takut tak sempat.. So ondway aku nak balik singgah umah Eira dulu ambik die ngan Keisha.. Dalam kol 5 kiteorang sampai di BV1..

Jam menunjukkan awal lagik so kami shopping2 di Bangsar Village 2 dulu.. Yeahh!! aku dah beli kasut raya.. weeee!!! tu next entry yer... :D

Apa macam orang rambut baru.. Ada banyak hepi.. **Hepi hepi hepi...

Aku dan ayu.. Ayu pon rambut raya gak..hehehe.. Cantek la manjer rambut baru u tu.. Sape kata tak cantek.. CANTEK tau!

Ayu ngan aku la dok plan nak cari tempat makanan mane yang best area bangsar.. Kenape weouls pilih area bangsar coz senang semua nak datang.. Kang kalo area Shah Alam ker susah pulak aku ngan Yana nak ke sana.. Kalo area KL susah pulak Ila nak ke sana..

Okey kami pilih di Bangsar Village 1 di Restoran Plan B.. =D

Keisha dan Mummynye.. Dah besar Si Keisha ni, sekejap jer aku rase die ni besar.. Ari tu jumpa cenonet jer.. Sekarang dah pandai berjoget2.. Masa aku tengah shopping, kebetulan dalam kedai tu ada lagu, siap berjoget2 lagi si Keisha dalam kedai kasut tu.. hahaha Cute jer.. Pantang dengar lagu mesti nak berjoget2... *sambil hentak2 kaki yang tak tahan tu.. Cumil sangat2..

Skang Keisha dah pandai sengeh2 kalo orang sergah die.. Kalo dulu muke berkerut jer kalo tengok yang die tak kenal.. Buat gelak ngan die pon die buat donow jer.. Sekarang dah pandai gelak ketawa... Pandai Keisha!

Eira oder Chocolate Milk Shake, Aku Lychee Lime, Ayu Green Apple, Ila Ice Lemon Tea..

Masa ni Yana tak sampai lagik.. So weols oders dulus..

Aku ngan Ayu oder Asian-Style Golden Softshell Crab Spaghetti.. Harge die rm22++

Terbaek ketam die.. Rase Pasta die pon sangat sedap coz ade rase spicy, takde rase muak sangat..

Ayu bersama Pastanyer..

Ila oder Spaghetti Marinara.. harge die rm22++

Sedap gak Marinara die..

Eira oder set Ramadan.. Ada Rose Syrup, Sup Ayam Berempah, Chicken Briyani dan cendol.. Harga rm49.90++

Ape la Si Keisha tengah pikirkan tu..?? Mucung semacam jer..

Otey tak sabar nak berbuka.. Masa ni tengah tunggu Yana.. Pompuan ni tak puasa sebab tu die tak kisah lambat... First period katanyer..

Kiteorang dah berbuke baru die sampai.. Jalan jem katanyer..

Pilih manjer, jgn tak pilih.. Pilih paling sedap okey.. Boley kiteorang join sekali..

Pilih dik pilih last skali Yana oder Moroccan Lamb Meatballs.. Sedap gak makan ngan garlic bread.. Harga rm16++

Sedapkan manjer..

Sangat puas ati dapat berbuke bersama manjer2 ku.. Next year kite berbuka lagi yer...

Oh masa ni Keisha takde, die telah di bawa oleh Ciput..

Masa untuk dessert sambil pong pang pong pang..

Red Velvet rm10.00++..

Ni aku yang nk oder Rocky Road Bar 1 slice rm5.00++..

Tapi keras nak mampos die punye kek ni.. Korang tengok brape tangan nak potong 1 slice kek yang kecik tu.. Sampai berpeluh2.. kakakaka Tapi nasib sedap... Berbaloi gak la berpeluh nak memotong nyer..

Last entry di akhiri gambar Keisha dan ayu.. Manjer jer Si Keisha ngn Ayu.. Ayu apa lagik bukak kilang cepat.. hahaha ;P

piece : kathyjem

Wednesday, August 24, 2011

Rambut Raya Uolllssssssss!

Lai lai rambut raya rambut raya..!! Wah semangat raya ni.. Harus semangat, kata tahun ni beraya sebagai isteri kan.. Harus cantek2 depan suami.. Cewah..!!

Okey aku ngi saloon dekat ngan ofis jer, kat bangsar.. Malas nak ngi Saloon yang aku selalu buat tu kat Wangsa Maju, dah jauh satu hal lak nak meredah jem.. Saloon kat bangsar ni pon ok gak murah pon murah..

Masa ni tengah touchup colour pastu treatment.. Pas treatment die trim skit hujung rambut.. Kasi buang rambut yang rosak..

Harus lepas blow curly hair..




















Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Rambut raya uolssssssssss....

Ko rase okey ker aku buat fringe hair ni! ker macam pelik...???

Yerla aku rase pelik lah.. Macam hidung nampak besar jer.. kakakaka Lagilah terserlah muka aku yang panjang ni...

Okey tak sabar nak beraya ngan rambut baru..

Brape lama la aku tahan rambut fringe ni... :P

piece : kathyjem